Friday, July 9

carciofo farcito {stuffed artichoke}





oggi io ritenuto come la fabbricazione del piatto che mi ricordo così chiaro dalla mia infanzia che il mio nonna mi renderebbe. ancora lo fa ed a volte cadrà un piatto fuori alla mia casa, ma oggi ho voluto farlo io stesso. 
Ho telefonato il nonna per confermare la ricetta e sono andato ai droghieri italiani per gli ingredienti. 


ingredienti: 
carciofi - ho fatto quattro 
pangrattato 
olio di oliva 
di parmigiano un altro formaggio duro - ho usato il gouda, ma potete usare saporito, il provolone, l'edam, ecc 
olive (verde o il nero) 
parsely 


Metodo: 
1. carciofi della lavata in dispersore dell'acqua - vuoti, tagli il gambo ed apra fuori i fogli un po'. 
2. mescoli il pangrattato, l'olio, manciata di parmigiano e l'altro formaggio del vostro sceglie il taglio dentro piccole parti, parsely, sale e pepe ed olive fino a che non abbiate una miscela piacevole di riempimento.
3.spoon questa miscela nel carciofo fra gli strati dei fogli. 
4. riscaldi poca punta di olio nel POT - disponga il gambo nel POT fino a che non comincino friggere, quindi disponga il carciofo farcito nel montante del POT (in modo da nel riempimento non cade da - i gambi può contribuire a mantenerli montante). versi abbastanza acqua per venire sul senso mezzo sul carciofo e per essere latente per il minuto circa 45 
5. controlli che ci è abbastanza acqua nel POT e continu aare superarlo in su, di modo che non si asciuga. 
6. estragga un foglio e provi disegnando il ' meat' fuori dal foglio con i vostri denti - non siete supposto mangiare l'intero foglio - appena la parte carnosa su esso. 
7. Servisca caldo, con un piatto di ricambio per i fogli scartati e un certo ciabiatta fresco a pulire le spremute con lo straccio. 


Ringraziamenti Nonna xx


stuffed artichoke 


Today i felt like making a dish i remember so vividly from my childhood that my nonna would make me. she still makes it and sometimes will drop a dish off at my house, but today i wanted to make it myself. I phoned nonna to confirm the recipe and went to the italian grocers for the ingredients.  


ingredients: 
artichokes - i made four 
breadcrumbs 
olive oil 
parmesan cheese 
another hard cheese - i used gouda, but you can use tasty, provolone, edam, etc 
olives (green or black) 
parsely



Method: 
1. wash artichokes in sink of water - drain, cut off the stem and open out the leaves slightly.  
2. mix breadcrumbs, oil, handful of parmesan and other cheese of your choose cut in little peices, parsely, salt and pepper and olives until you have a nice mix of stuffing. 
3.spoon this mixture into the artichoke in between the layers of leaves.  
4. heat little bit of oil in the pot - place the stem in the pot until they start to sizzle, then place the stuffed artichoke into the pot upright (so the stuffing does not fall out - the stems can help keep them upright). pour enough water to come up half way up the artichoke and simmer for about 45 min
5. check that there is enough water in the pot and keep topping it up, so that it does not dry out. 
6. pull a leaf out and test by drawing the 'meat' off the leaf with your teeth - you are not supposed to eat the whole leaf - just the meaty part on it. 
7. Serve warm, with a spare plate for the discarded leaves and some fresh ciabiatta to mop up the juices.


As you eat the other leaves and get closer to the artichoke heart the leaves will be softer and you can eat them whole - there will be a furry part just above the heart that i would advise you remove before you enjoy the heart - which was always fought over between Nonna and me!


Be warned - this is not a neat dish to eat! Dont get out the forks and knives - you good old digits will do all the work - so perhaps not a good idea as a first date kind of dish to impress your special someone - but fun all the same! I couldn't take a picture during the meal, as my hands were....well, not camera friendly, but here are my eaten leaves.






Thanks Nonna xx

2 comments:

  1. i've never tried fresh artichokes, they look good x and i love the italian :)

    ReplyDelete
  2. look at you and your italian! What a special childhood memory that you can pass on to your kids too.

    ReplyDelete

Thanks so much for stopping by....I love knowing your thoughts and comments... xx